Interiør, hobby og hverdagsliv
Hjertlig velkommen til min blogg.
.
.
.

tirsdag 15. mars 2011

Mine erfaringer med ABC klinikken på Ullevål Sykehus

Jeg har fått spørsmål om å fortelle litt om mine erfaringer med ABC klinikken på Ullevål og det gjør jeg gladelig!

Spesiellt fordi de er udelt positive.

Jeg fødte på vanlig fødeavdeling første gangen og det var helt greit det. Man føler seg jo trygg i sykehusomgivelser.

Jeg var heldig og fikk et rom med eget bad med badekar. Jeg lå i det litt mens riene pågikk, men når jeg skulle føde måtte jeg opp.

Det jeg ikke likte så godt med den vanlige fødeavdelingen, var at man blir så veldig en av en uendelig lang rekke fødende.

Allerede fra jeg ringte inn og sa at nå trodde jeg fødselen var i gang (Jeg var jo veldig usikker-visste ikke helt når det var vanlig å reise til sykehuset) fikk jeg følelsen av at pågangen er veldig stor og at de helst vil ha deg hjemme så lenge som mulig.

I tillegg har man jo den ekle følelsen om at det kan bli fullt slik at man blir sendt et annet sted.

Damen i telefonen var kjempehyggelig hun og det hun fortalte meg er nok helt sikkert riktig. Jeg fikk beskjed om at så lenge jeg var i stand til å holde en samtale i gang på telefonen, var det ikke noe vits i å komme inn.. Men for en førstegangsfødende ble jeg litt usikker av det. Mange kan jo prate ganske lenge til tross for smerter mener jeg...

Etter en stund reiste vi til sykehuset. Jeg hadde såpass vonde rier at jeg måtte stå på knærne i baksetet. Vi fikk beskjed om å sitte på gangen og vente på vaktskiftet. 

Så kom vi inn til undersøkelse -ikke nok åpning, vi måtte reise hjem med en Paracet stikkpille i hånda. 

Jeg tok den og prøvde å sove litt hjemme. Etter et par timer bar det tilbake til sykehuset. Nye folk å forholde seg til. Måtte vente litt i resepsjonen på pasienthotellet. Inn til undersøkelse av ny person. Vi kunne få bli men hun anbefalte oss å dra hjem. Vi fikk beskjed om at gjennomsnittsfødselen for førstegangsfødende var 18 timer, så vi var bare så vidt i gang -lenge igjen. Men vi ble på sykehuset.

Så gikk jordmoren. Jeg travet fram og tilbake i prekestolen og lurte på om jeg var frytelig pysete som tålte så lite smerte ...18 timer igjen..bare starten..

Når jordmoren skulle gå av vakt, stakk hun hodet inn og sa at det ikke var nødvendig å sjekke åpning for det var sikkert bare en cm ekstra. De kunne gjøre det når det kom nye folk på vakt. 

Jeg spurte om jeg kunne ta meg et bad og det var greit. Mannen min hjalp meg og jordmor dro.

I badekaret fikk jeg plutselig pressrier. mannen min ble kjemperedd og halte og dro i alarm-snora.

Ny jordmor kom inn og jeg ble sjekket. Oj -her var det full åpning og klart for fødsel.

Etter Emma ble født fikk hun ligge litt på brystet mitt. Nå i ettertid forstår jeg at hun bare suttet så vidt på puppen, det var ikke noe ordentlig suging. Det var det ingen som oppdaget. 

Så ble hun tatt med inn på et annet rom og vasket, kledd på, veid og målt osv.Dette var mannen min med på.

Kort tid etter fødselen ble jeg spurt "klarer du å stå på beina?, for da kan dere gå bort på pasienthotellet."

Så tuslet vi bort på rommet vårt og satt der med en nyfødt baby for føste gang. 

Ammingen kom aldri skikkelig i gang og jeg måtte ringe etter hjelp hver gang jeg skulle amme. Etter 1/2 time kom det forskjellige folk hver gang. Da hadde jeg allerede prøvd veldig lenge selv (orker ikke høre en nyfødt baby skrike i 1/2 time). Resultatet var nok feil ammeteknikk for brystvortene mine blei to store åpne sår etterhver.

I tillegg hadde de forskjellige folkene mange forskjellige meninger om hvordan dette skulle gjøres. Resultatet ble mye stress for både meg og Emma, og stress=ingen melk.

Når det var tid for legesjekken av Emma, var det studenter som gjennomførte denne. Det er jo greit -vi trenger nye leger og Ullevål er et Universitetssykehus. Men det ble mye stress rundt det -mange mennesker og mye håndtering av babyen. 

Ikke ble det oppdaget at hun hadde Gulsott heller. Det ble oppdaget dagen etterpå da jag skulle ha hjelp til å amme. "Men babyen er jo helt gul" , "og det ser ikke ut som om hun får mat, hun må settes på morsmelkserstatning" sa enda en person som vi ikke hadde sett før.

Så alt i alt, det var en helt grei opplevelse å føde på Ullevål, og hadde ammingen gått greit, hadde sikkert opplevelsen vært enda bedre. Bare hyggelige folk, men det var bare det at de var for mange. Nye folk hele tiden, med litt forskjellige meninger om ting. Også blir man lei av å forklare det samme gang på gang...

Så over til ABC.

Her går du til jordmor gjennom hele svangerskapet og blir kjent med de som jobber der og de blir kjent med deg.

På et tidspunkt trodde legen min av barnet lå i seteleie. Dette var ganske nære termin. Jeg ringte ABC. "Bare kom med en gang, du" Dette var på ettermiddagen. Jeg reiste inn og ble møtt i døra. En jordmor tok meg med inn på poliklinikken, foretok en ultralydundersøkelse og dermed ble mistanken avkreftet. Ingen henvisninger og ventetid.

Det er en liten avdeling, alt befinner seg i 3. etg i pasienthotellet.

Fødestuene er inneredet med dobbeltseng og badekar. Belysningen er dempet, atmosfæren er rolig og avslappet.


Slik ser fødestuen ut.

ABC har i snitt to fødsler i døgnet. Her har de god tid til å ta seg av deg. Man føler seg veldig godt ivaretatt.

Etter vi hadde ringt og sagt at vi trodde fødselen var i gang, husket de oss. Det var bare å si "Det er Christine" så visste de hvem jeg var.

Når vi kom inn, ble vi møtt ved heisen av de to jordmødrene som var på jobb -de hørte plinget i heisen.

Da var badekaret allerede tappet til meg.

Fødselen har jeg jo beskrevet tidligere. Hadde jeg skullet føde på vanlig avdeling, hadde jeg nok knapt kommet meg inn på et føderom så raskt som det gikk..

Nå gikk jo min fødsel så utrolig kjapt at det ikke ble tid til noe som helst, men jeg går ut ifra at jordmødrene bruker jordmorstetoskop og doppler for å sjekke hjertelyd underveis i fødselen. 



 Far blir mye mer involvert i og etter fødselen.  I vårt tilfelle fikk far beskjed om å ta av seg på overkroppen og satt hud mot hud med nyfødte Maja mens jeg dusjet etter fødselen. 

Maja ble ikke håndtert av personalet før ganske lenge etter fødselen. 

Det kan være tilfeldig, men Maja roer seg også hos pappan sin. Det gjorde ikke Emma den første tiden.

Maja ble også lagt naken til puppen og fikk ligge leeeeenge og suge skikkelig. Ingen håndtering fra jordmor, bare et trenet øye som sjekket at det så riktig ut. 

Vi fikk være på fødestuen så lenge vi ønsket. Så var det bare å tusle noen dører nedover i gangen til rommet vårt.

Vi ringte også ABC et par ganger etter hjemreise og følelsen var den samme -god tid til å svare på spørsmål. 


En fødsel ved ABC var i alle fall for meg en mye mer rolig og harmonisk totalopplevelse. De tar heller ikke i  mot besøk i utgangspunktet på avdelingen på ABC. (Storesøsken med følge får lov til å komme da) Dette bidrar til at det ike blir så mye trasking i gangene og man får et par dager på å bli kjent med den lille og få ammingen i gang. (Med Emma satt jeg og forsøkte å amme mens familien min satt på gangen og ventet på å komme inn..tror du det kom noe melk da?)

Dersom man ønsker mer besøk, kan man ta imot dette i lobbyen på pasienthotellet.

Skulle det skje komplikasjoner under fødselen er jo veien kort i og med at avdelingen ligger på Ullevål.

Jeg kjenner flere førstegangsfødende som har født på ABC og de er kjempefornøyde.

Ang smertelindringen, så brukte jeg litt lystgass under første fødsel. Det føltes deilig å få tatt litt toppene av smertene på det verste, men jeg følte at det skulle gått greit uten. Det handler litt om innstilling. Det er hele pakka som gjorde at jeg valgte ABC. Jeg følte at det å skulle føde på ABC også var en ekstra motivator for å holde meg så sunn og i god form som mulig gjennom svangerskapet. Jeg gikk på yoga hele graviditeten og det anbefales. (Yoga for gravide i Sporveisgata)

På ABC blir virkelig mor, far og den nyfødte satt i fokus, så blir men gitt tid, ro og trygghet. Jeg kommer til å anbefale ABC til alle i hvert fall! 

Er det flere spørsmål om ABC så bare fyr i vei!





Dette skriver ABC om seg selv:

Bruk de naturlige kreftene du har fått - samtidig som du er i trygge hender. ABC- avdelingen er landets mest kjente miljø for naturlig fødsel. Vi kan tilby deg personlig oppfølging under svangerskapet, fødselen og barseltiden på samme sted med samme personale. ABC-avdelingen er spesielt kjent for fødsler i vann.
Hvis du og barnet er friske, er fødselen den naturligste ting i verden. Vi hjelper deg gjennom alle fasene - fram til stunden da du ligger med den lille nye på magen og i dagene etterpå.
 • På ABC bruker vi naturlige hjelpemidler som akupunktur og vann. Mange synes fødsel i vann føles ekstra lindrende og hos oss har vi lang og god erfaring med vannfødsler.
 • I barselperioden legger vi selvsagt forholdene til rette slik at mor, barn og far eller annen omsorgsperson kan være sammen i eget rom.
 • Barseloppholdet på ABC er fra 2 til 48 timer.
Hvem kan føde på ABC?
 • ABC er et tilbud til friske gravide - spesielt på grunn av at vi ikke br




 • uker smertestillende medikamenter under fødselen.
For å få fødeplass på ABC. Må du tilfredstille følgende medisinske kriterier:
 • Du kan ikke ha alvorlige kroniske sykdommer
 • Du venter kun ett barn
 • Du kan ikke være veldig overvektig (KMI < 32)
 • Tidligere svangerskap og fødsler må ha vært normale
 • Du kan ikke røyke
Praktiske opplysninger
ABC fødeavdelingen ligger i 3. etasje på Ullevål Hotell i Kirkeveien 166, Oslo 
Send oss en søknad så snart graviditeten er konstantert og fortell hvorfor du ønsker å søke plass på ABC. Legg evt. ved ditt helsekort for gravide. Det er en fordel å søke så tidlig som mulig i svangerskapet.
Og husk!  Har du begynt svangerskapsomsorgen et annet sted, kan du likevel søke ABC.
Vi trenger å vite personalia som: Navn, adresse, telefon, høyde og vekt
Du sender søknaden pr. post til: ABC-enheten, Ullevål hotell, Kirkeveien 166, 0407 Oslo
Du treffer oss på telefon: 23 01 56 20
Informasjon:  E-post:  fodenabc@uus.no  (skal ikke brukes til sensitive opplysninger)

Tilbudet er gratis for den gravide med trygderett i Norge. Ledsager betaler samme priser for pårørende som gjelder for Ullevål Hotell.
ABC ENHETEN - ET NATURLIG STED Å BEGYNNE
_B3D5196






6 kommentarer:

 1. Først vil jeg takke for en fin blogg :-)

  Moro å lese at du hadde en flott opplevelse på ABC, akkurat slik det burde være. Ble ganske rørt her. Ha en flott dag.

  Veronica

  SvarSlett
 2. Tusen, tusen takk for at du tok deg tid til å skrive dette innlegget om ABC! Det gjorde meg utrolig mye tryggere på hva jeg går til, og jeg vil utvilsomt bytte til ABC! Håper de forsatt har plass til meg :)

  Hvor langt var du på vei når du byttet til ABC?

  SvarSlett
 3. Oioioi, her har det skjedd mye siden sist!

  Gratulerer så masse med enda ei vakker prinsesse! Så nydelig hun er!!
  Skjønner godt du er stolt mor og storesøster er stolt søster ;)

  Nyt dagene og tiden fremover!
  Og igjen; GRATULERER!! Herlig!!

  Klemmer

  SvarSlett
 4. Først må jeg gratulere deg med barn nummer 2!
  Jeg fødte på Ullevål. (vanlig avdeling) Jeg har vel stort sett samme opplevelse. Min endte med hastekeisersnitt, men alt det du beskriver om etter fødselen er prikk lik som jeg opplevde det. Ammeproblemer og ulike tips om amming hver gang det kom en ny person. Jeg var helt ødelagt og ungen gikk ned så mye i vekt. Ingen melk.....

  Du er tøff som fødte på ABC-klinikken. Jeg hadde ikke klart smertene uten epiduralen.

  Nyt tiden med barna dine. Håper at formen din er bra også.

  SvarSlett
 5. I just received my letter in the mail today that I got a spot with ABC klinikken and was googling more about it and came across your blog in the first page of Google results! WOW! I too had a similar experience with Ulleval first time round and now after reading about your experience, Im looking even more forward to going there in mid June!

  SvarSlett
 6. Hvor lang tid før fødsel måtte du søke? Jeg fødte 2 ganger på fødeavdelingen på Ullevål, andre gang måtte jeg ligge på barsel samme hva pga igangsetting og ikke fikk lov å flytte over på hotellet så mannen min leide seg rom alene... Fælt det skal være sånn. Alt pga stress. Badekar hørtes mye mer deilig ut! Blir ABC på meg neste gang, uten tvil!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails